30 dagen support mailtalk
Direct Toegang
X
30 dagen support mailtalk
50% Complete
30 dagen mentale ondersteuning, inspiratie en inzicht in het overwinnen van angst tijdens en na kanker, door een dagelijks bericht per mail.

Page content

article content

Rouw en verwerking

Rouwverwerking en verdriet

Als wij het hebben over rouwverwerking en verdriet gaan wij er meestal vanuit dat dit gaat over het verlies van een dierbare persoon in ons leven. Maar verlies en rouw komen op verschillende vlakken voor. Het verlies van een gedeelte van je gezondheid, echtscheiding, een relatie, huisdier, je baan, collega’s – noem het maar op.

In al die gevallen worden wij emotioneel geraakt en zullen wij een proces doorgaan om deze op een gezonde manier te kunnen doorlopen en verwerken.  Ieder doet dit op zijn unieke en individuele manier. Maar in alle gevallen zal het verdriet en de rouwverwerking een plaatsje moeten krijgen waardoor het te begrijpen is en er de zingeving van gezien kan worden.

Als we niet goed met het rouwproces omgaan kunnen er klachten ontstaan, die variëren van ongedurigheid, vage lichamelijke aandoeningen, slecht slapen en zelfs tot depressie aan toe.

De arts Elisabeth Kȕbler Ross beschrijft het proces van afscheid in 5 fasen, t.w.:

 1. Ontkenning.
  Dit is het algemene afweersysteem van ons brein. De waarheid is te erg om te bevatten, dus negeren wij het.
 2. Boosheid
  Boosheid op het lot, de artsen, God, omgeving… vul het maar in. Wij beschermen ons voor het erge verdriet die wij niet willen voelen.
 3. Gevecht aangaan
  Vaak zie je dat mensen de omstandigheden gaan aanvechten of voor zichzelf een doel gaan stellen. Bijvoorbeeld: benefit organiseren of een marathon lopen of zorgdragend dat er verschillende wensen op hun bucketlist afgestreept kunnen worden.
 4. Depressie
  Dit ontstaat meestal wanneer het besef komt dat ontkenning, boosheid en gevecht niet helpen om het verlies te kunnen verwerken. Ontstaan van machteloosheid dat je niets hebt kunnen veranderen aan de situatie en dit lijdt tot depressie.
  Fase 1 tot en met 4 ontstaan vanuit het afweermechanisme dat ieder mens in zich heeft. Dit mechanisme zorgt ervoor dat emoties niet te hard ‘binnen’ komen.
 5. Aanvaarding
  Dit is de fase dat er geprobeerd word om het verlies te verwerken en het een plaatsje te geven. Het is niet zo dat je het verlies vergeet, maar je zorgt in deze fase je leven in te richten zodat je verder kan.

Tips die de verwerking ondersteunen
1. Huilen
2. Rust
3. Praten
4. Realiseren en accepteren
4. Afleiding
5. Muziek
6. Neem alle tijd
7. Wees niet bang om hulp te vragen
8. Professionele begeleiding

Als  mentale coach en therapeut  begeleid ik de cliënt door de verschillende fasen met als resultaat dat deze weer in vrijheid verder kan leven.

Comment Section

0 reacties op “Rouw en verwerking

Plaats een reactie


*